Bulgaristan İşçi Vizesi
Bulgaristan, Balkanlar tarafında yer alan bir ülkedir. Bulgaristan’ın batısında Sırbistan bulunur. Bulgaristanın kuzey bölgesinde Romanya vardır. Güneyinde ise Yunanistan ve güney doğusunda Türkiye ile komşu bir ülkedir. Bulgaristan en bilinen özelliği 110.994 kilometrekarelik sayılır bir yüzölçümü alanına sahiptir. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük 16. ülkesi olarak sayılır. Rila Dağları tam üzerinde yer almış olan Musala Zirvesi Doğu Avrupa bölgesinin en yüksek noktası olmuştur. Kuzeyde Tuna ovası, güneyde Yukarı Trakya ovası ülkenin en derin ve verimli bölgeleridir.
Bulgaristan’ın ilk kurucuları olarak bilinen kavim Traklardır. Hint-Avrupa kökenli Traklar, Bulgaristan’ı koloni olarak ilk kullananlardır. Ülke önce Roma İmparatorluğu’nun, ardından Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğine girdi. Bizans’a karşı savaşan ve egemenliklerini genişleten Bulgarlar, Bizans’ın güçlenmesiyle 1018-1186’da tekrar egemenlikleri altına girdiler. 15. yüzyılda Türklerin Rumeli’ye gelişinden sonra bağımsızlıklarını kaybederek Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine girdiler. Bulgar ülkesi Avrupa Birliği’ne katıldı. Şehir şu anda Schengen ülkelerine katılmak için çalışıyor.
Bulgaristan’da Nasıl Çalışılır?
Bulgaristan’daki çalışma koşulları, diğer AB üye devletlerindekilere benzer. Bulgaristan’da tam zamanlı bir iş günde 8 saat, haftada 5 iş günü ve haftada toplam 40 saattir. Yarı zamanlı çalışma, işçilerin yılda 20 iş günü ücretli izin hakkına sahip olduğu Bulgaristan’da tam zamanlı çalışmaya göre daha az yaygındır. Bulgaristan’dan olmayan yabancı kişilerin ülkede çalışabilme faaliyeti göstermeleri için öncelikle Bulgaristan’da çalışan Bulgar uyruklu olan bir işveren ile çalıştırılmaları gerekir. Çalışma izni alan kişilerin ülkede yasal koşullarda ikamet edebilmeleri için ve aynı zamanda iş görmeleri için Bulgaristan D tipi çalışma vizesi almaları gerekir.
Bulgaristan Çalışmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Bulgaristan’da çalışmak için şartlar vardır. Bu gerekli koşullar şunlardır;
Bunların en başında gereklidir. Aynı zamanda Bulgaristan’da istihdam ve iş bulmak için işverenin öncelikle Bulgaristan İş Kurumu’na çalışma izni başvurusunda bulunması ve ardından Türkiye’deki yabancı temsilciliklerden çalışma vizesi başvurusu yapması gerekmektedir. Uzun süreli eğitim (90 gün ve üzeri) için Bulgaristan’a gelen öğrencilerin D vizesine başvurmaları gerekmektedir. Bulgaristan D vizesi alan öğrenciler yarı zamanlı olarak çalışabilir fakat haftada en çok 20 saat çalışmalarına izin verilmektedir. Bulgaristan’da eğitiminiz süresince çalışabilirsiniz. Bulgaristan’da hafta içinde 20 saat kadar zaman yasal çalışma izni alan öğrenci, kampüste araştırma görevlisi ve bölüm sekreterliği aynı zamanda öğrenci işleri gibi alanlarda çalışabilirler.
Bulgaristan’a gelen kişiler, kısa süreli (C tipi) veya uzun süreli (D tipi) vize seçeneklerinden birini seçmelidir. Kısa süreli vize sahiplerinin dil öğrenirken Bulgaristan’da çalışmasına izin verilmez. Bulgaristan 2007 yılında Avrupa Birliği’ne (AB) katıldı ve sürecin bir parçası olarak, temel amacı bölgesel ekonomik kalkınmayı ve Avrupa Birliği genelinde işbirliğini sağlamak olan üç önemli AB fonu alma hakkını kazandı. Eğitim teşvikleri, büyük ve küçük işletmelerin desteklenmesi, kültür ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gibi hedefler, Bulgaristan’daki sosyal ve ekonomik koşulların iyileştirilmesinde önemli adımlar atmıştır.
Bulgaristan İşçi Vizesi Nasıl Alınır?
Bulgaristan çalışma izni ve vize başvurusu işçi çalıştıracak gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılabilir. Çalışma iznine başvurmak için Bulgaristan vatandaşlığı gerektirmeyen pozisyonlara veya mesleklere başvurabilirsiniz. Yabancı çalışan sayısı toplam çalışan sayısını geçemez. İşe alınacak yabancı işçilerin Bulgar vatandaşları ile aynı haklara sahip olması ve ülkede yaşayacak kadar ücret alması gerekmektedir. Bulgaristan’daki bir işveren aktif olarak bir çalışan aramak zorunda kaldı ve onu bir aydan fazla bir süre Bulgaristan ulusal istihdam hizmetlerinde bulamadı.
Bu yabancı uyruklu gelecek işçi temel eğitim ve öğrenim seviyesi ve mesleki donanım ve tecrübesine sahip olmalı, aynı zamanda Bulgaristan’da almış olduğu iş pozisyonu ile meslek alanı birbiriyle denk olmalıdır. Temel öğrenim seviyesi Türkiye’de esas olarak ön lisans üzerine denk gelen seviyede yer almalıdır.
Bulgaristan D Vizesi Nedir?
Bulgaristan çalışma vizesi, ülkede 90 gün üzerinden fazla kalmayı şartlayan kişilerin başvurması gereken ve aynı zamanda uzun ölçü süreli bir vizedir. Bu vizeye başvuran kişiler, gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra 3 aydan fazla Bulgaristan’da kalma hakkına sahiptir.
Bulgaristan işçi vizesi ve D vize başvurusu için gerekli şartlar daha karmaşık ve değerlendirme süresi kısa süreli C vize başvurusuna göre daha uzundur.
Başvuru sahiplerinin bu uzun süreci iyi planlamaları ve gerekli tüm şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bulgaristan d vize kategorileri şu şekildedir;
Bu vize türüne başvuru yapabilirler.
Bulgaristan D Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Bulgaristan D vize başvurusu için hazırlanacak evraklar bulunuyor. Bu evraklar kişilerin mesleki durumuna ve Bulgaristan’da kalmayı düşündükleri amaca göre farklılık göstermektedir. Başvuru için hazırlanan ve sunulan belgeler başvuru sahibinin kalış amacına göre değişmektedir. Örneğin, çalışma izni vizesi için başvuranların seyahat amacını kapsayan bir çalışma izni ve diğer belgeleri sağlamaları gerekmektedir. Evlilik vizesi başvurusunda bulunanlar için numaralı evlilik cüzdanı fotokopisi, Bulgaristan vatandaşı olan aile ferdi olanlar için ise akrabalıklarını kanıtlayan kimlik belgesi fotokopisi gerekmektedir.
Başvuru sahibi, işlemin tamamlanabilmesi için konsolosluk birimine ibraz etmesi gereken belgelerin tercüme ve onay sürecinden de geçmelidir. Bulgaristan’da uzun süreli vize başvurusunda bulunan kişinin aşağıdaki belgelere sahip olması gerekmektedir;
En az 2 yıl geçerliliği olan pasaport Bulgaristan vize başvurusu mahkeme kaydı ve konaklama belgeleridir. Evlilik cüzdanı, seyahat sağlık sigortası, kimlik fotokopisi, davetiye veya oturma izni fotokopisi gerekmektedir. (aile üyesi veya akraba Bulgar vatandaşıdır) ( varsa) Doğum belgesi, çalışan (gönderen ve gidilen ülkenin yetkili makamlarınca verilmiş) Ticaret ve Sanayi Odasından (Udostoverenie) ticari temsilcilik belgesi, Erasmus kabul belgesi, tıbbi nedenlerle yurt dışında yetkili bir sağlık kuruluşundan emeklilik belgesi alan emekliler için aday her zaman görüşmeye gidebilir.
Bulgaristan D Vizesi İçin Nereye Başvurabilirim?
Başvuru yapılırken konsolosluk birimlerinin hizmet alanına dikkat edilmelidir. Türkiye’deki Bulgar konsoloslukları Ankara, İstanbul, Bursa ve Edirne’de bulunmaktadır. Başvuru için bu kişilerin konsolosluğun vize bölümüne şahsen gelmeleri ve evrakları teslim etmeleri gerekmektedir. Başvurunun yapıldığı konsolosluk gerekli gördüğü takdirde gerçek kişilerden ek belge talep etme hakkına sahiptir. İstenilen evrakların en kısa sürede konsolosluğun vize bölümüne sunularak teslim edilmesi gerekmektedir.
Bulgaristan D Vize Başvuru Formu Nasıldır?
Bulgaristan D vizesi başvuru formu nasıldır diye merak edenler olmaktadır. Kısa olarak bahsetmek gerekirse. En önemli bilgi olarak Bulgaristan’a planlanan seyahat 90 günü aşarsa, başvuru sahipleri vize işlemlerini tamamlamalıdır. Bu tür uzun süreli vizeye başvurmak isteyen bireylerin D vize başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Başvuru formu, başvuru sahipleri hakkında eksiksiz bilgileri içeren bir kimlik belgesidir.
Tüm vize başvuru türleri (c, d) için bu form doldurulmalı ve belgelerle birlikte sunulmalıdır. Başvuru sahibi tarafından sağlanan bilgiler güncel ve gerçeğe uygun olmalıdır. Eksik veya yanlış girilen bilgiler başvuru sürecini aksatabilir. Başvuru formunda istenen bilgiler tam ve eksiksiz olarak yazılmalıdır. Firmamızdan vize işlemleri ile ilgili hizmet alabilirsiniz.